Cel mai impresionant dintre castele, si cel mai bine intretinut (de fapt, in 2008 era in curs de renovare), actualul sediu al Primariei, castelul Beldy Ladislau are aparenta unui castel construit integral in secolul XIX. Unitatea compozitiei, coerenta, rafinamentul, toate acestea fac din castel o cladire cu adevarat "moderna".















































Asezat in capatul satului, la o departare mai mare de primele trei castele prezentate, “castelul” Beldy Ladislau este un veritabil palat: porti de fier forjat, un parc romantic, alei serpuind printre copaci, canale cu apa susurand, o fantana arteziana asteptand in spatele palatului.

Compozitie simetrica, respectand canoanele eclectice, cu un element central dominant si emelente laterale cu rol in marcarea extremitatilor, palatul Beldy Ladislau este decorata cu coloane, arce, frontoane, nise cu statui, bosaje de colt si cornise. In fatada principala intrarea este strajuita de coloane care sprijina, la etaj, un balcon. Pe fatada opusa, cea “din spate”, exista o loggie la etaj, ca si la parter. Exista de asemenea o iesire laterala, abundant decorata.
















In mod spectaculos, la interior se pastreaza, in prima camera, tavanul original din lemn, lambriurile si ancadramentele de lemn masiv ale usilor. Se pastreaza de asemenea cateva sobe, coloane, pardosli, zona scarilor, etc.































































































































Alte cladiri ce intra in alcatuirea ansamblului sunt grajdurile, capela palatului, acum biserica satului, construita in secolul XVIII dupa frononul barcoc, si gardul imprejmuitor, din piatra.

Subsolul (vazut in releveu) nu corespunde parterului, de unde se poate deduce ca palatul a fost ridicat peste subsolul unei cladiri initiale (data mentionata in documente pe constructia castelului - 1731).

mai multe imagini, pe monumenteuitate.org

0 Comentarii