Timp de 3 zile ne propunem să restaurăm percepţia despre reşedinţa Haller din Coplean, jud. Cluj. Iar pentru asta ne vom folosi de o tehnică inovativă, care vă va provoca latura creativă: culoarea.

De ce? 

    Este o ruină frumoasă, dar ruină. A rămas fără acoperiş de ceva ani, drept urmare accesul poate fi oarecum periculos. Este departe, la 50km de Cluj-Napoca, dar l-am adus la Street Delivery 2013 deoarece este una dintre cele mai pitoreşti reşedinţe nobiliare extraurbane ale Transilvaniei şi merită să aibă mai multă notorietate. 

Cum? 

    Fără invenţii, retuşuri sau falsificări, doar materie originală şi culoare. Luăm monumentul istoric exact aşa cum este acum şi îi descoperim valoarea prin desen. Faţada principală se transformă în panou de lucru pentru participanţii la Street Delivery.
    Restaurarea este percepută ca un proces sofisticat, alteori greoi, pentru că se uită, de multe ori, caracterul dinamic şi creativ al intervenţiei pe monumente istorice. Activitatea devine însă fascinantă, odată ce înţelegem că avem de-a face cu o operă de artă. Fiecare intervenţie este realizată pentru a se armoniza cu precedentul. Ştim că fiecare dintre voi vine cu o viziune proprie asupra patrimoniului, pe care dorim să o evidenţiem prin intermediul desenului. 
    Participanţii sunt încurajaţi să aleagă o parte de faţadă și să o coloreze. Punem la bătaie multe creioane colorate, acuarele, carioci şi pânză meşterită cu măiestrie în mici tablouri de prietenii de la Plot & Coffee Shop

Care e ideea? 

    Credem în valoarea colectivă a monumentelor și în rolul educativ şi benefic al utilizării patrimoniului. Știm că patrimoniul este o resursă importantă pentru revitalizarea socială şi economică a unei comunităţi, fie aceasta urbană sau rurală. Propunem astfel, prin acest atelier, o reflecţie asupra valorizarii şi utilizarii creative a monumentelor istorice. 

"Restaurarea în culori – Restaurăm percepţia asupra monumentelor" este o platformă iniţiată de Asociaţia Arché, prin proiectul Monumente Uitate, care urmărește sensibilizarea publicului şi a autorităţilor privind buna gestiune a monumentelor din propria ogradă. Vă aşteptăm să fiţi alături de noi la acest experiment colectiv! 

0 Comentarii