Asociaţia ARCHÉ organizează, în perioada 9-11 aprilie, workshop-urile “Discover Your Heritage Through Photography”.  

Proiectul Discover Your Heritage Through Photography se adresează tinerilor şi are ca temă principală informarea lor cu privire la protecția patrimoniului. Asociația ARCHÉ își propune să facă astfel un prim pas spre formarea publicului tânăr în vederea unei înțelegeri mai profunde a valorilor arhitecturale, istorice și sociale ale patrimoniului cultural construit pentru ca experiența de observare a unui monument istoric să capete valențe personale. 

Conacul Marghiloman din Hagieşti, judeţul Ialomiţa
foto: Asociaţia ARCHÉ

Workshop-urile se adresează tinerilor din Bucureşti şi din judeţele Argeş şi Ialomiţa. Acestea vor avea loc la Conacul Marghiloman din Hagieşti, judeţul Ialomiţa, şi la Vila Golescu din Câmpulung Muscel, judeţul Argeş, în datele de 9, respectiv 11 aprilie 2014.

Vila Golescu din Câmpulung Muscel, judeţul Argeş
foto: Fundaţia Pro Patrimonio

Fiecare workshop va avea durata de o zi, desfășurându-se în timpul Săptămânii Şcoala Altfel (7-11 aprilie) și este gândit în două etape. Prima etapă se va desfășura sub forma unei prezentări interactive a conacelor boiereşti din România, urmată de o prezentare a  noțiunilor de bază despre tehnicile de fotografiere ale unui monument istoric. Expunerea va avea un caracter non-formal, folosindu-se ca suport de învățare imagini, fotografii și cărți poștale de epocă. Partea a doua este una practică și se va desfășura în aer liber. Astfel, ei vor vizita unul dintre cele două monumente, unde vor putea pune în aplicare noțiunile învățate în prima parte. Tinerii vor fi invitați să continue dialogul încercând să identifice, dintre elementele învățate, pe cele ce caracterizează conacul fotografiat. Se dorește astfel abordarea  monumentului istoric prin intermediul fotografiei și al informațiilor istorice, dublate de câteva noțiuni de cultură generală privind arhitectura ansamblurilor nobiliare în contextul naţional şi european. Acest tip de abordare a patrimoniului construit va permite o înțelegere mult mai profundă a valorii clădirilor monument istoric și a problemelor pe care acestea le ridică. Workshopul va facilita, prin intermediul activităților desfășurate, formarea unei baze teoretice privind observarea și analizarea patrimoniului construit şi îi va implica direct pe tineri în cunoaşterea castelelor şi conacelor din România.

Înscrierile se pot face în perioada 26 martie – 1 aprilie 20143, completând formularul online: http://bit.ly/DiscoverHeritage.  

Asociația ARCHÉ, promotor al proiectului, are ca scop principal stimularea interesului pentru patrimoniul cultural construit. Proiectele desfășurate anterior ne-au dezvăluit pe de o parte rolul esențial pe care înţelegerea valorii arhitecturale, istorice și sociale a unui monument istoric îl au în procesul de salvare al acestuia și, pe de altă parte, interesul mare pe care tinerii îl arată față de problema patrimoniului construit. Este astfel nevoie de informarea și educarea publicului profesionist, dar mai ales al celui amator pentru ca experiența de observare a unui monument istoric de arhitectură să fie una personală și deci redutabilă.  

***
Discover Your Heritage Through Photography este un proiect derulat de Asociaţia ARCHÉ  cu sprijinul financiar al Programului Tineret în Acţiune. Parteneri: Institutul Naţional al Patrimoniului, Fundaţia Pro Patrimonio, Asociaţia 37, Igloo. Sponsori: Aqua Carpatica, Caroli, Danone. Proiectul face parte din programul cultural multi-anual Monumente Uitate, care are ca scop documentarea şi promovarea castelelor şi conacelor din România.



0 Comentarii